فصل دوم: مروری بر پژوهش ها
1-2 منشا و تاریخچه ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..8
2-2 گسترش جغرافیایی نخود شیرین در جهان ……………………………………………………………………………………………………………………..9
3-2 وضعیت نخود شیرین در ایران ……………………………………………………………………………………………………………………………………….10
4-2 اهمیت گونه های جنس نخود شیرین …………………………………………………………………………………………………………………………..10
5-2 گیاه شناسی نخود شیرین ……………………………………………………………………………………………………………………………………………..11
6-2 خصوصیات ریخت شناسی نخود شیرین ……………………………………………………………………………………………………………………….11
7-2 آفات، بیماری ها و قارچ ها …………………………………………………………………………………………………………………………………………….13
8-2 روش های تکثیر …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….13
1-8-2 تکثیر از طریق بذر …………………………………………………………………………………………………………………………………………………….13
2-8-2 تکثیر نخود شیرین از طریق کشت بافت ………………………………………………………………………………………………………………….14
1-2-8-2 تعریف کشت بافت گیاهی …………………………………………………………………………………………………………………………………….14
2-2-8-2 تاریخچه کشت بافت گیاهی …………………………………………………………………………………………………………………………………15
3-2-8-2 تاریخچه کشت بافت نخود شیرین ……………………………………………………………………………………………………………………….16
3-8-2 مراحل ریز افزائی ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….16
1-3-8-2 گندزدائی سطحی بذر …………………………………………………………………………………………………………………………………………..16
2-3-8-2 قارچ کش ها و آنتی بیوتیک ها ……………………………………………………………………………………………………………………………17
3-3-8-2 الکل اتیلیک (اتانول) …………………………………………………………………………………………………………………………………………….17
4-3-8-2 ترکیبات زداینده ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………18
5-3-8-2 محیط کشت ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….18
6-3-8-2 آب …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………19
7-3-8-2 نمک های معدنی، عناصر پر مصرف و کم مصرف ………………………………………………………………………………………………..20
8-3-8-2 کربوهیدرات …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..20
9-3-8-2 ویتامین ها …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….20
10-3-8-2 تنظیم کننده های رشد گیاهی ………………………………………………………………………………………………………………………….21
1-10-3-8-2 اثرات اکسین ها بر کشت بافت ……………………………………………………………………………………………………………………..21
2-10-3-8-2 اثرات سیتوکنین ها بر کشت بافت ………………………………………………………………………………………………………………..22
3-10-3-8-2 اثرات اسید جیبرلیک بر کشت بافت ……………………………………………………………………………………………………………..22
4-8-2 آگار …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….23
5-8-2 کشت ریزنمونه …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..23
1-5-8-2 پرآوری شاخساره …………………………………………………………………………………………………………………………………………………..23
2-5-8-2 اندام زایی مستقیم ………………………………………………………………………………………………………………………………………………..24
3-5-8-2 تشکیل کالوس ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………25
4-5-8-2 باززائی از کالوس ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………27
5-5-8-2 ریشه زایی ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..28
6-5-8-2 سازگاری ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..30
فصل سوم: مواد و روش ها
1-3 زمان و محل انجام آزمایش ……………………………………………………………………………………………………………………………………………33
2-3 تجهیزات آزمایشگاهی ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………33
1-2-3 آزمایشگاه تهیه ترکیبات مختلف، محلول های پایه و محیط های کشت ………………………………………………………………..33
2-2-3 اتاق انتقال ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….35
3-2-3 اتاق رشد …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….35
3-3 تهیه مواد گیاهی …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….36
4-3 ریزنمونه های مورد استفاده …………………………………………………………………………………………………………………………………………..36
5-3 تهیه محیط کشت ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….36
1-5-3 تهیه محلول های پایه و نگهداری آنها ………………………………………………………………………………………………………………………36
2-5-3 تهیه محلول های پایه تنظیم کننده های رشد …………………………………………………………………………………………………………37
3-5-3 نحوه آماده کردن محیط کشت …………………………………………………………………………………………………………………………………37
6-3 گندزدایی و سترون سازی وسایل ………………………………………………………………………………………………………………………………….40
7-3 آزمایش اول: گندزدایی سطحی بذر ………………………………………………………………………………………………………………………………40
8-3 آزمایش دوم: جوانه زنی بذر در محیط کشت ……………………………………………………………………………………………………………….41
9-3 زیر کشت کردن ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..41
10-3 آزمایش سوم: پرآوری شاخساره از ریزنمونه جوانه های جانبی و انتهایی ………………………………………………………………….42
11-3 آزمایش چهارم: القاء تولید کالوس ………………………………………………………………………………………………………………………………42
12-3 آزمایش پنجم: آزمایش اندام زائی از کالوس ……………………………………………………………………………………………………………….44
13-3 آزمایش ششم: اندام زائی مستقیم ………………………………………………………………………………………………………………………………45
14-3 آزمایش هفتم: ریشه زایی شاخساره های تشکیل شده از کشت غیرمستقیم و کشت مستقیم ………………………………..45
15-3 آزمایش هشتم: سازگاری و انتقال به خاک …………………………………………………………………………………………………………………46
1-15-3 تهیه بستر کشت ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..46
2-15-3 سازگاری ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….46
3-15-3 انتقال به گلخانه
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………47
16-3 تجزیه و تحلیل آماری…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..47
فصل چهارم: نتایج
1-4 اثر نوع تیمار گندزدایی بر درصد آلودگی بذرهای کشت شده در شرایط کشت درون شیشه ای محیط کشت…………..49
1-1-4 درصد آلودگی …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….50
2-4 بررسی اثر نوع محیط کشت و شرایط روشنایی بر درصد جوانه زنی بذرهای نخود شیرین………………………………………….50
1-2-4 اثر محیط کشت بر درصد جوانه زنی بذرهای نخود شیرین ……………………………………………………………………………………..51
2-2-4 اثر روشنایی بر درصد جوانه زنی بذرهای نخود شیرین ……………………………………………………………………………………………52
3-2-4 برهمکنش اثر محیط کشت و شرایط روشنایی بر درصد جوانه زنی بذرهای نخود شیرین …………………………………….52
3-4 بررسی اثر نوع محیط کشت و نوع ریزنمونه بر پرآوری شاخساره …………………………………………………………………………………53
1-3-4 تعداد شاخساره ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….54
2-3-4 طول بلندترین شاخساره ……………………………………………………………………………………………………………………………………………56
4-4 تشکیل کالوس ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….58
1-4-4 اثر محیطهای کشت MS و B5 بر وزن کالوس ……………………………………………………………………………………………………..59
2-4-4 اثر ریزنمونه بر وزن کالوس ……………………………………………………………………………………………………………………………………….60
3-4-4 اثر نوع هورمون های بکار رفته بر وزن کالوس ………………………………………………………………………………………………………….60
4-4-4 اثر برهمکنش نوع محیطهای کشت MS و B5 و ریزنمونه بر وزن کالوس …………………………………………………………..61
5-4-4 اثر برهمکنش محیطهای کشت MS و B5 و هورمون بر وزن کالوس …………………………………………………………………..62
6-4-4 اثر برهمکنش نوع ریزنمونه و هورمون بر وزن کالوس ………………………………………………………………………………………………63
7-4-4 اثر برهمکنش محیطهای کشت MS و B5، ریزنمونه و هورمون بر وزن کالوس …………………………………………………..63
5-4 اندام زایی از کالوس ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..66
1-5-4 تعداد شاخساره …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..67
1-1-5-4 اثر ریزنمونه بر تعداد شاخساره ……………………………………………………………………………………………………………………………..67
2-1-5-4 اثر محیط کشت کالوس زا بر تعداد شاخساره ………………………………………………………………………………………………………67
3-1-5-4 اثر محیط کشت اندام زا بر تعداد شاخساره ………………………………………………………………………………………………………….68
4-1-5-4 اثر برهمکنش ریزنمونه و محیط کشت کالوس زا بر تعداد شاخساره ………………………………………………………………….69
5-1-5-4 اثر برهمکنش ریزنمونه و محیط کشت اندام زا بر تعداد شاخساره ……………………………………………………………………. 70
6-1-5-4 اثر برهمکنش محیط کشت کالوس زا و محیط کشت اندام زا بر تعداد شاخساره ………………………………………………71
7-1-5-4 اثر برهمکنش نوع ریزنمونه، محیط کشت کالوس زا و محیط کشت اندام زا بر تعداد شاخساره…………………………72
2-5-4 طول شاخساره …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..75
1-2-5-4 اثر ریزنمونه بر طول شاخساره ………………………………………………………………………………………………………………………………75
2-2-5-4 اثر محیط کشت کالوس زا بر طول شاخساره ……………………………………………………………………………………………………….75
3-2-5-4 اثر محیط کشت اندام زا بر طول شاخساره …………………………………………………………………………………………………………..76
4-2-5-4 اثر برهمکنش ریزنمونه و محیط کشت کالوس زا بر طول شاخساره …………………………………………………………………..77
5-2-5-4 اثر برهمکنش ریزنمونه و محیط کشت اندام زایی بر طول شاخساره ………………………………………………………………….77
6-2-5-4 اثر برهمکنش محیط کشت کالوس زا و محیط کشت اندام زا بر طول شاخساره ……………………………………………….78
7-2-5-4 اثر برهمکنش ریزنمونه، محیط کشت کالوس زا و محیط کشت اندام زا بر طول شاخساره ……………………………….79
6-4 اندام زایی مستقیم ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….82
1-6-4 تعداد شاخساره …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..82
1-1-6-4 اثر ریزنمونه بر تعداد شاخساره ……………………………………………………………………………………………………………………………..82
2-1-6-4 اثر محیط کشت اندام زا بر تعداد شاخساره ………………………………………………………………………………………………………….83
3-1-6-4 اثر برهمکنش ریزنمونه و محیط کشت اندام زا بر تعداد شاخساره ………………………………………………………………………84
2-6-4 طول شاخساره ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………84
1-2-6-4 اثر ریزنمونه بر طول شاخساره ………………………………………………………………………………………………………………………………84
2-2-6-4 اثر محیط کشت اندام زا بر طول شاخساره …………………………………………………………………………………………………………..85
3-2-6-4 اثر برهمکنش ریزنمونه و محیط کشت اندام زا بر طول شاخساره ……………………………………………………………………….86
7-4 ریشه زایی ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………88
1-7-4 تعداد ریشه …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………88
1-1-7-4 اثر غلظت محیط کشت بر تعداد ریشه …………………………………………………………………………………………………………………88
2-1-7-4 اثر غلظت هورمون بر تعداد ریشه …………………………………………………………………………………………………………………………89
3-1-7-4 اثر برهمکنش غلظت محیط کشت و غلظت هورمون بر تعداد ریشه …………………………………………………………………..90
2-7-4 طول ریشه ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….90
1-2-7-4 اثر غلظت محیط کشت بر طول ریشه ………………………………………………………………………………………………………………….90
2-2-7-4 اثر غلظت هورمون بر طول ریشه ………………………………………………………………………………………………………………………….91
3-2-7-4 اثر برهمکنش غلظت محیط کشت پایه و غلظت هورمون بر طول ریشه …………………………………………………………….92
8-4 سازگاری …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………94
1-8-4 اثر بستر کشت سازگاری بر درصد زنده مانی ……………………………………………………………………………………………………………94
2-8-4 اثر بستر کشت سازگاری بر طول شاخساره ………………………………………………………………………………………………………………95
3-8-4 اثر بستر کشت سازگاری بر طول ریشه …………………………………………………………………………………………………………………….97
فصل پنجم: بحث، نتیجه گیری و پیشنهادات
1-5 بررسی گندزدایی بذرهای کشت شده در شرایط درون شیشه ای ……………………………………………………………………………..100
2-5 جوانه زنی بذر کشت شده نخود شیرین در محیط کشت …………………………………………………………………………………………..102
3-5 پرآوری شاخساره …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………102
4-5 تولید کالوس ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..104
5-5 اندام زایی غیرمستقیم (باززایی از کالوس) ………………………………………………………………………………………………………………….106
6-5 اندام زایی مستقیم ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….108
7-5 ریشه زایی شاخساره های تولید شده ………………………………………………………………………………………………………………………….109
8-5 سازگاری و انتقال …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………111
9-5 نتیجه گیری کلی …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………113
10-5 پیشنهادات …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………114
فهرست منابع ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….115
((فهرست جداول و شکل ها))
عنوان صفحه
جدول 1-3 اجزاء تشکیل دهنده محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) ………………………………………………………………………..38
جدول 2-3 اجزاء تشکیل دهنده محیط کشت گامبورگ، 1968 (B5) ………………………………………………………………………………39
جدول 3-3 تیمارهای گندزدایی جهت ضدعفونی بذر ………………………………………………………………………………………………………….40
جدول 4-3 تیمارهای جوانه زنی بذر نخود شیرین در شرایط درون شیشه ای ……………………………………………………………………41
جدول 5-3 تیمارهای مختلف آزمایش پرآوری ……………………………………………………………………………………………………………………..42
جدول 6-3 تیمارهای مختلف آزمایش تولید کالوس در محیط کشت MS ………………………………………………………………………..43
جدول 7-3 تیمارهای مختلف آزمایش تولید کالوس در محیط کشت B5 …………………………………………………………………………43
جدول 8-3 تیمارهای مختلف باززایی غیرمستقیم ………………………………………………………………………………………………………………..44
جدول 9-3 تیمارهای مختلف باززایی مستقیم ……………………………………………………………………………………………………………………..45
جدول 10-3 تیمارهای مختلف ریشه زایی در محیط کشت MS ……………………………………………………………………………………….46
جدول 11-3 تیمارهای مختلف ریشه زایی در محیط کشت MSنیم قدرت ……………………………………………………………………..46
جدول 1-4 تجزیه واریانس اثرات تیمارهای گندزدایی بر درصد آلودگی بذرهای نخود شیرین ………………………………………….49
جدول 2-4 تجزیه واریانس درصد جوانه زنی بذرهای نخود شیرین تحت تاثیر محیط کشت و شرایط روشنایی ………………51
جدول 3-4 تجزیه واریانس برخی صفات اندازه گیری شده تحت تاثیر نوع محیط کشت پرآوری شاخساره و نوع ریزنمونه54
جدول 4-4 تجزیه واریانس شاخص وزن کالوس در آزمایش کالوس زایی …………………………………………………………………………..59
جدول 5-4 اثر برهمکنش نوع محیط کشت پایه، ریزنمونه و هورمون بر وزن کالوس …………………………………………………………64
جدول 6-4 تجزیه واریانس خصوصیات شاخساره نخود شیرین در اندام زایی غیرمستقیم ………………………………………………….66
جدول 7-4 اثر برهمکنش نوع ریزنمونه، محیط کشت کالوس زا و محیط کشت باززایی بر تعداد شاخساره ……………………..73
جدول 8-4 اثر برهمکنش ریزنمونه، محیط کشت کالوس زا و محیط کشت اندام زا بر طول شاخساره ……………………………..80
جدول 9-4 تجزیه واریانس شاخص های تعداد شاخساره و طول شاخساره تحت تاثیر تیمارهای مختلف اندام زایی مستقیم…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….82
جدول 10-4 تجزیه واریانس تعداد ریشه و طول ریشه در آزمایش ریشه زایی از شاخساره ……………………………………………….88
جدول 11-4 تجزیه واریانس درصد زنده مانی، طول شاخساره و طول ریشه در آزمایش سازگاری ……………………………………94
((فهرست تصاویر و نمودارها))
عنوان صفحه
شکل 1-4 جوانه زنی بذر نخود شیرین در شرایط کشت درون شیشهای …………………………………………………………………………….53
شکل 2-4 مراحل تشکیل کالوس (الف: مرحله اولیه تولید کالوس از ریزنمونه میان گره ساقه در محیط کشت MS همراه با 2 میلی گرم در لیتر NAA + 5/0 میلی گرم در لیتر BAP، ب: تولید کالوس از ریزنمونه ریشه در محیط کشت MS همراه با 3 میلی گرم در لیتر NAA + 5/0 میلی گرم در لیتر BAP، ج: تولید کالوس از ریزنمونه میان گره در محیط کشت B5 حاوی 2 میلی گرم در لیتر NAA + 5/0 میلی گرم در لیتر BAP، د: تولید کالوس در محیط کشت MS حاوی 2 میلی گرم در لیتر NAA + 5/0 میلی گرم در لیتر BAP) …………………………………………………………………………………65
شکل 3-4 الف و ب: مراحل اولیه تشکیل شاخساره از کالوس، ج: تشکیل شاخساره کامل در محیط کشت اندام زایی MS حاوی 1 میلی گرم در لیتر TDZ…………………………………………………………………………………………………………………………………………..74
شکل 4-4 تشکیل شاخساره از کالوس(الف: در محیط کشت MS حاوی 1 میلی گرم در لیتر TDZ، ب: در محیط کشت MS حاوی 5/0 میلی گرم در لیتر TDZ، ج: در محیط کشت MS حاوی 5/0 میلی گرم در لیتر BAP + 1/0 میلی گرم در لیتر NAA، د: در محیط کشت 1 میلی گرم در لیتر BAP +1/0 میلی گرم در لیتر NAA) ………………………………….81
شکل 5-4 تشکیل شاخساره در آزمایش اندام زایی مستقیم از ریزنمونه میان گره ساقه در محیط کشت MS حاوی 5/0 میلی گرم در لیتر TDZ ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….87
شکل 6-4 اندام زایی مستقیم در محیط کشت MS حاوی 5/0 میلی گرم در لیترBAP + 5/0 میلی گرم در لیتر KIN ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………87
شکل 7-4 ریشه زایی در محیط کشت MS حاوی 1 میلی گرم در لیتر IBA ………………………………………………………………….93
شکل 8-4 ریشه زایی در محیط کشت ½ MS حاوی 1 میلی گرم در لیتر IBA ……………………………………………………………93
شکل 9-4 کشت گیاهک های تولید شده در بسترهای سازگاری و ایجاد پوشش پلاستیک (الف: بستر کوکوپیت، ب: بستر پرلیت) …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….96
شکل 10-4 روند باز کردن تدریجی پوشش پلاستیک (الف: پس از گذشت 2 هفته، ب: پس از گذشت 3 هفته) …………….96
شکل 11-4 انتقال گیاهک ها به گلدان و نگهداری در شرایط آب و هوایی گلخانه …………………………………………………………….98
نمودار 1-4 اثر نوع تیمار گندزدایی بر شاخص درصد آلودگی بذور نخود شیرین کشت شده در محیط کشت …………………50
نمودار 2-4 اثر محیط کشت بر درصد جوانه زنی بذرها ………………………………………………………………………………………………………..51
نمودار 3-4 اثر شرایط روشنایی بر درصد جوانه زنی بذرها …………………………………………………………………………………………………..52
نمودار 4-4 برهمکنش اثر محیط کشت و شرایط روشنایی بر درصد جوانه زنی بذرها ……………………………………………………….53
نمودار 5-4 اثر نوع ریزنمونه بر تعداد شاخساره در محیط کشت پرآوری …………………………………………………………………………….54
نمودار 6-4 اثر محیط کشت پرآوری بر تعداد شاخساره ……………………………………………………………………………………………………….55
نمودار7-4 اثر برهمکنش نوع ریزنمونه و نوع محیط کشت پرآوری بر شاخص تعداد شاخساره ………………………………………….56
نمودار 8-4 اثر نوع ریزنمونه بر طول شاخساره در محیط کشت پرآوری شاخساره ……………………………………………………………..57
نمودار 9-4 اثر نوع محیط کشت پرآوری بر طول شاخساره در پرآوری شاخساره ……………………………………………………………….57
نمودار 10-4 اثر برهمکنش نوع ریزنمونه و نوع محیط کشت پرآوری بر طول شاخساره ……………………………………………………58
نمودار 11-4 اثر محیطهای کشت MS و B5 بر وزن کالوس …………………………………………………………………………………………….60
نمودار 12-4 اثر نوع ریزنمونه بر وزن کالوس ………………………………………………………………………………………………………………………..60
نمودار 13-4 اثر غلظت تنظیم کننده های رشد بر وزن کالوس …………………………………………………………………………………………..61
نمودار 14-4 اثر برهمکنش نوع محیطهای کشت MS و B5 و ریزنمونه بر وزن کالوس ………………………………………………….62
نمودار 15-4 اثر برهمکنش نوع محیطهای کشت MS و B5 و هورمون بر وزن کالوس …………………………………………………..62
نمودار 16-4 اثر برهمکنش نوع ریزنمونه و هورمون بر وزن کالوس …………………………………………………………………………………….63
نمودار 17-4 اثر ریزنمونه کالوس بر تعداد شاخساره …………………………………………………………………………………………………………….67
نمودار 18-4 اثر محیط کشت کالوس زا بر تعداد شاخساره ………………………………………………………………………………………………….68
نمودار 19-4 اثر محیط کشت اندام زا بر تعداد شاخساره ……………………………………………………………………………………………………..69
نمودار 20-4 اثر برهمکنش ریزنمونه و محیط کشت کالوس زا بر تعداد شاخساره ……………………………………………………………..70
نمودار 21-4 اثر برهمکنش ریزنمونه و محیط کشت باززایی بر تعداد شاخساره …………………………………………………………………71
نمودار 22-4 اثر برهمکنش محیط کشت کالوس زا و محیط کشت باززایی بر تعداد شاخساره ………………………………………….72
نمودار 23-4 اثر ریزنمونه بر طول شاخساره ………………………………………………………………………………………………………………………….75
نمودار 24-4 اثر محیط کشت کالوس زا بر طول شاخساره ………………………………………………………………………………………………….76
نمودار 25-4 اثر محیط کشت اندام زا بر طول شاخساره ……………………………………………………………………………………………………..76
نمودار 26-4 اثر برهمکنش ریزنمونه و محیط کشت کالوس زا بر طول شاخساره ………………………………………………………………77
نمودار 27-4 اثر برهمکنش ریزنمونه و محیط کشت اندام زا بر طول شاخساره ………………………………………………………………….78
نمودار 28-4 اثر محیط کشت کالوس زا و اندام زا بر طول شاخساره …………………………………………………………………………………..79
نمودار 29-4 اثر ریزنمونه بر تعداد شاخساره در باززایی مستقیم …………………………………………………………………………………………83
نمودار 30-4 اثر محیط کشت باززایی بر تعداد شاخساره در باززایی مستقیم ……………………………………………………………………..83
نمودار 31-4 برهمکنش اثر ریزنمونه و محیط کشت باززایی بر تعداد شاخساره در باززایی مستقیم ………………………………….84
نمودار32-4 اثر ریزنمونه بر طول شاخساره در باززایی مستقیم …………………………………………………………………………………………..85
نمودار 33-4 اثر محیط کشت باززایی بر طول شاخساره در باززایی مستقیم ………………………………………………………………………85
نمودار 34-4 اثر برهمکنش ریزنمونه و محیط کشت اندام زا بر طول شاخساره در باززایی مستقیم ………………………………….86
نمودار35-4 اثر غلظت محیط کشت بر تعداد ریشه ……………………………………………………………………………………………………………..89
نمودار 36-4 اثر غلظت هورمون بر تعداد ریشه …………………………………………………………………………………………………………………….89
نمودار 37-4 اثر برهمکنش غلظت محیط کشت پایه و غلظت هورمون بر تعداد ریشه ………………………………………………………90
نمودار 38-4 اثر غلظت محیط کشت بر طول ریشه ……………………………………………………………………………………………………………..91
نمودار 39-4 اثر غلظت هورمون بر طول ریشه ……………………………………………………………………………………………………………………..91
نمودار 40-4 اثر برهمکنش غلظت محیط کشت MS و غلظت هورمون بر طول ریشه ……………………………………………………..92
نمودار 41-4 اثر بستر کشت سازگاری بر درصد زنده مانی …………………………………………………………………………………………………..95
نمودار 42-4 اثر بستر کشت سازگاری بر طول شاخساره ……………………………………………………………………………………………………..95
نمودار 43-4 اثر بستر کشت سازگاری بر طول ریشه ……………………………………………………………………………………………………………97
فصل اول
مقدمه و اهداف