پایان نامه قانون حمایت خانواده-:احقاق حق و اجرای عدالت
احقاق حق و اجرای عدالت
دومین فایده آیین دادرسی این است که رعایت دقیق، صحیح، بدون تبعیض و بدون استثنای آن موجب احقاق حق و در نهایت اجرای عدالت خواهد شد. توسل به مقررات آیین دادرسی به دلایل زیر موجب اجرای عدالت میشود.
الف) مقررات آیین دادرسی درخصوص صلاحیت دادگاهها موجب میشود که دعاوی توسط قضات متخصص و باتجربه رسیدگی گردد. این امر منجر به صحیحتر و دقیقتر بودن آرای صادره از دادگاهها میشود. البته مقررات صلاحیت برای تقسیم کار میان دادگاهها نیز هست.
ب) قاعده فراغ دادرس موجب میشود که از یک سو قاضی در صدور رأی دقت لازم را بنماید و از سوی دیگر نتواند رأی صادره را تغییر دهد.
ج) اصل بیطرفی قاضی سبب حفظ حقوق اشخاص و تساوی آنها در مقابل یکدیگر است.
د) تساوی مردم و دولت در امر دادرسی یعنی قواعد آیین دادرسی در تمام موارد و نسبت به همهی طرفین دعوا اجرا میشود و تفاوتی ندارد که یک طرف دعوا مردم باشند یا دولت بلکه تکالیف و حقوقی را که
قانون برای طرفین دعوا قرار داده است نسبت به آنها اعمال خواهد شد.
مبحث پنجم-ویژگیهای قوانین قدیم
مقررات آیین دادرسی مقررات شکلی است و عمدتاً از قوانین غربی گرفته شده و بعضاً با مقررات فقهی تطبیق دارد و در برخی موارد مانند ادله اثبات دعوا تأثیر فراوانی از فقه پذیرفته است. در هر حال در آیین دادرسی مهم این است که به دعاوی بهطور سریع و دقیق رسیدگی شود.در زیر به برخی از ویژگیهای آیین دادرسی اشاره میگردد.
قوانین امری قوانینی هستند که توافق برخلاف آنها ممکن نیست. درمقابل، قوانین تخییری قوانینی هستند که اشخاص میتوانند برخلاف آنها توافق نمایند اما در صورت عدم چنین توافقی، قوانین مخیره نیز لازمالاجرا میباشند. آیین دادرسی دارای خصوصیت آمره بودن است و بنابراین تعیین مرجع صالح، شیوه رسیدگی به دعوا و طرق شکایت از آرا به اختیار اصحاب دعوا نیست. البته خصوصیت امری بودن در بخشهای سهگانه آیین دادرسی یکسان نیست. آمره بودن یا مخیره بودن این سه بخش در زیر بررسی میگردد.
الف) مقررات مربوط به مراجع قضایی