قطعات عصب سیاتیک به منظور پایداری، در فرمالین بافر 10% غوطهور شدند و رنگآمیزی هماتوکسیلین- ائوزین و ماسون تری کروم سبز برای مقاطع میکروسکوپ نوری انجام شد.
ضخامت اپینوریوم، پری نوریوم، اندونوریوم و غلاف میلین، قطر اکسون میلینه، قطر دسته عصبی و قطر کلی الیاف عصبی میلینه، فاصله دو گره رانویه و تراکم الیاف عصبی میلینه در یک میلیمتر مربع محاسبه شدند و بین سنین مختلف و سمت راست و چپ مقایسه شدند. نتایج نشان داد که ضخامت اپینوریوم، پرینوریوم و اندونوریوم و قطر دستهعصبی در عصب سیاتیک سمت چپ در سنین مختلف دوره پرورشی جوجه گوشتی در مقایسه با عصب سمت راست بیشتر میباشد در حالی که قطر اکسون و قطر الیاف عصبی میلینه، ضخامت غلاف میلین، فاصله دو گره رانویه و تراکم الیاف عصبی میلینه در عصب سیاتیک سمت راست بیشتر از سمت چپ میباشد.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده
فصل اول: مقدمه و هدف 5
فصل دوم: کلیات 6
1-2- جنینشناسی 6
2-2- بافتشناسی 6
3-2- آناتومی 10
فصل سوم: مواد و روش کار 13
1-3- مواد مصرفی 13
2-3- وسایل مورد نیاز 13
3-3- روش کار 14
4-3- آنالیز آماری 16
فصل چهارم: نتایج 17
فصل پنجم: بحث 27
پیشنهادات 31
چکیده انگلیسی 32
منابع 33
مقدمه و هدف
عصب سیاتیک بزرگترین و طویلترین عصب در بدن میباشد. این عصب از شاخه شکمی اعصاب انتهای نخاع کمری و اول خاجی منشأ میگیرد و به اکثر عضلات پا عصب دهی میکند.
این عصب به عنوان یک مدل برای مطالعات مورفومتریک روی اجزای میلینه و غیرمیلینه اعصاب محیطی مورد استفاده قرار میگیرد.
تاکنون مطالعاتی روی این عصب در قورباغه (9) و موش صحرایی (14,11) صورت گرفتهاست و مطالعات دیگری بر روی عصب سیاتیک خرگوش نر و ماده (19) و گوسفند نر و ماده در مرحله نوزادی (1)، بلوغ جسمی(6) و بلوغ جنسی (4) صورت پذیرفتهاست.
چون تاكنون مطالعات هیستومورفومتریک بر روی عصب سیاتیک در سنین مختلف جوجه گوشتی انجام نشدهاست لذا تصمیم گرفتهشد تا فاکتورهای بافت شناسی این عصب محیطی از قبیل میانگین تعداد الیاف عصبی در هر میلیمتر مربع، قطر دسته عصبی، فاصله بین گرههای رانویه، ضخامت اپینوریوم، ضخامت پرینوریوم، ضخامت اندونوریوم، قطر الیاف عصبی میلینه، قطر اکسون و ضخامت غلاف میلین را با استفاده از میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار داده تا اطلاعات بدست آمده از این تحقیق در مباحث بافت شناسیپایه، پاتولوژی و بالینی مورد استفاده قرار گیرد.
فصل دوم
کلیات
1-2- جنینشناسی
1-1-2- طرز تشکیل اعصاب محیطی
اندکی پس از اتصال چینهای عصبی و جدا شدن لولهی عصبی از اکتودرم سطح رویی، تودهای از سلولهای مشتق شده از نورواپیتلیوم در سطح پشتی لوله عصبی متمرکز میشوند. این توده که ستیغ عصبی نامیده میشود، بخش اعظم سلولها از جمله نورونها و سلولهای شوان واقع در دستگاه اعصاب محیطی[1] را بوجود میآورد. سلولهای ستیغ عصبی علاوه بر تشکیل نورونها، سلولهای فرعی و پشتیبان یا گلیا درون عقدهها و کلیه سلولهای شوان پوشاننده اعصاب محیطی را به وجود میآورند (4).
2-2- بافت شناسی
دستگاه اعصاب محیطی شامل اعصاب نخاعی، سری و خودکار میباشد. اعصاب سری از مغز منشأ میگیرند و از حفره سری خارج میشوند. اعصاب نخاعی از طناب نخاعی منشأ میگیرند و از کانال مهرهای خارج میشوند. یک عصب معمولاً شامل تعدادی اکسون به همراه سلولهای شوان میباشد و اینها بوسیله بافت پیوندی پوشیده میشوند(4).
لغت فیبر عصبی شامل اکسون با پوشش شوان ویا میلین اکسون غیرمیلینه میباشد. فیبر عصبی به آوران و وابران تقسیم میشود (10).
1-2-2- غلاف میلین
مطالعه برش عرضی از فیبرهای میلینه دستگاه عصبی محیطی بوسیله میکروسکوپ نوری نشان میدهد که هر اکسون بوسیله یک غلاف میلین محصور شدهاست. با استفاده از میکروسکوپ الکترونی