پایان نامه سقوط قیمت سهام،عدم اطمینان اطلاعاتی
عدم اطمینان اطلاعاتی
به معنی ابهام نسبت به معنی یا مفهوم اطلاعات جدید برای تعیین ارزش یک شرکت است. در واقع منظور از اطلاعات نامطمئن، نامتقارنی اطلاعات نیست بلکه اطلاعات نامطمئن را اصطلاح”ابهام ارزش” یا میزان دقتی که با آن ارزش یک شرکت میتواند به وسیلهی مطلعترین سرمایه گذاران با هزینه ای منطقی و معقول برآورد شود، تعریف میکنند (سلیمانی و حمزی، 1390، 93).
هرچه ارزش شرکت با ابهام بیشتری همراه باشد، سرمایه گذاران ترجیح میدهند تا از قضاوتهای شخصی خود استفاده کنند؛ بنابراین خوشبینی بیش از حد سرمایه گذاران با بالاترین ارزیابی شخصی، به افزایش قیمت این شرکتها منجر میشود که این افزایش قیمت در طول زمان با از بین رفتن ابهام ارزش شرکت، اصلاح شده و در نتیجه به کاهش بازدههای دورههای آتی منجر میشود. هرچه نامطمئنی یا ابهام ارزش بیشتر باشد، انعکاس اطلاعات در قیمت سهام به تأخیر میافتد، در نتیجه توانایی پیش بینی بازده بر اساس اخبار، کاهش مییابد و از طرف دیگر اگر ابهام ارزش بالاتر با اخبار بد همراه باشد به انعکاس بازدههای آتی بسیار پایینتری منجر میشود و برعکس با اخبار خوب، بازده های آتی به نسبت بالاتری پیش بینی
میشود. افشای شفافتر ممکن است به کاهش اطلاعات نامطمئن و افزایش سرعت انعکاس اطلاعات در قیمتهای سهام منجر شود.
برخی عدم اطمینان نسبت به اطلاعات را فقدان اطلاعات درباره رابطه علت و معلولی بین پدیدهها و برخی ناتوانی در پیش بینی نتایج احتمالی یک تصمیم تعریف میکنند، از سوی دیگر، چارچوب نظری گزارشگری مالی هدف اصلی از انتشار گزارشات حسابداری را ارائه اطلاعاتی سودمند برای استفاده کنندگان در امر تصمیم گیری میداند (کرمی و قربان زاده، 1392، 3).
عدم اطمینان اطلاعاتی را با معیارهای خطای پیش بینی سود هر سهم و نوسانات بازده سهام اندازه گیری خواهیم کرد. نوسان بازده و خطای پیش بینی سود هر سهم، عدم دقت یا میزان پراکندگی در برآورد عملکرد آتی شرکت را نشان میدهند. عدم قطعیت و ابهام، در تمام جنبه های زندگی بشر از جمله تصمیم گیری اجتناب ناپذیر است. بنابر نظریهی عدم قطعیت هایزنبرگ[1]، عدم قطعیت در ذات و طبیعت وقایع وجود دارد. حسابداری و گزارشگری مالی، از این قاعده کلی مستثنی نیست. برای مثال، ابهام در مورد وصول مطالبات، ابهام در مورد درآمد زایی داراییها و ابهام در مورد جریان وجه نقد ناشی از فعالیتها، نمونههایی از دریای بی کران ابهامهای موجود در شناخت رویدادهای مالی و گزارشگری مالی است (فروغی و میرزایی، 1391، 79).
2-3 قیمت سهام
منظور از قیمت سهام، قیمت بازار یا قیمت معاملاتی، که در برگیرنده ارزشی است که بر حسب توافق خریدار و فروشنده تعیین میگردد. قیمت هر سهم که به طور روزانه در تابلوی بورس اوراق بهادار منعکس میشود قیمت آخرین معامله ای است که بر روی سهم مذکور انجام شده است.