پایان نامه عوامل جرم زای ثبتی در قلمرو قانونی
فرض بر این است که قانونگذار در هنگام تدوین و تصویب هر قانونی، حداکثر تلاش و توانایی خود را به کار میبندد تا قانونی وضع کند که نه تنها زمینه تحقق جرم را فراهم نکند، بلکه مانعی در برابر آن باشد. اما این معنا همیشه محقق نمیشود و در نتیجه، قوانینی به مرحله اجرا درمی آیند که خود، زمینه ساز تحقق جرم میشوند. این واقعیت، مقوله عوامل جرم زای تقنینی را مطرح میکند.
ایراد اساسی که در زمینه قوانین ثبتی وارد میشود، از حیث کهنگی این قانونها است؛ چرا که بدنه اصلی قوانین مربوط به ثبت اسناد و املاک کشور، مربوط به سالهای نخست قانون گذاری در ایران است. البته قانون ثبت اسناد و املاک یکی از بهترین و محکمترین قوانین مملکت است که در تدوین آن توجه خاصی به قانون مدنی و حفظ حقوق مردم شده است، اما سالخوردگی این قوانین، قابلیت انطباق آنها را با شرایط روز جامعه، پیشرفتها و تغییرات رخ داده، با تردید مواجه کرده و نمیتواند ساختار تشکیلاتی مناسب و پویایی داشته باشد.[۱]
به هرحال، برخی از عواملی که در سطح قانون گذاری ثبتی میتوانند زمینه ساز ارتکاب جرم شوند، مورد بررسی قرار میگیرند.
الف) فقدان تعریف دقیق از جرم ثبتی
نخستین گام برای شناسایی ابعاد و قلمرو هر پدیده و مطالعه و اظهارنظر پیرامون آن، تعریف دقیق آن پدیده از سوی متخصصان آن پدیده است. در ارتباط با جرم ثبتی، همان گونه که در قسمت مربوط به مفهوم شناسی جرم ثبتی اشاره شد، حقوقدانان (به ویژه حقوقدانان ثبتی) و قانون گذار ایران، در مراحل مختلف قانون گذاری تعریفی از آن را ارائه نداده اند. بی تردید، این امر یکی از خلأهای تقنینی در زمینه جرایم ثبتی است که به دلیل نامشخص بودن ابعاد و قلمرو جرم ثبتی، باعث سردرگمی قضات و مجریان میشود.
ب) نارسایی سیستم مجازات جرایم ثبتی
قسمت عمدهای از جرایم ثبتی، جرمهایی هستند که مجازات آنها با احاله[۲] به ماده قانونی و جرمی دیگر تعیین شده است. این امر، از منظر سیاست جنایی دارای دلالتهای قابل توجهی است.