پایان نامه درباره شهر خلّاق/:مفاهیم خلاقیت
در طول تاریخ آنچه موجب برداشتن گامهای بلند به سوی کامیابی و تغییرات مثبت در شیوه زیست انسانها شده، برگرفته از اندیشه ای یا نبوغی تکامل یافته بوده است. از دهه 1980 توسعه فرهنگی محلی، به مهمترین بخش از دستور کار شهرها و مناطق کشورهای توسعه یافته دنیا تبدیل شد و بهویژه در بریتانیای کبیر، استرالیا، ایالات متحده و کانادا، برنامهریزی فرهنگی شهرمحور به عنوان مهمترین خطمشی نوآوری فرهنگی محلی سالهای اخیر پدیدار و واژه «شهر خلّاق[1]» به یک موتور محرک مدنی تبدیل شد. بیتردید محیط شهری موفق محیطی است که استعدادها را پرورش داده و جذب میکند؛ شهری که مولّد تحقیق و پژوهش بوده و قادر است بخشهای جدیدی را به ابعاد اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی مدیریتی شهر بیفزاید و فرصتهای جدیدی را بدین شکل برای شهرها در مقیاس ملی و فراملی ایجاد کند.
فلسفه شهر خلّاق، آن است که در هر شهری همیشه ظرفیّتی بسیار بیشتر از آنچه در وهله اول به تصور میآید، وجود دارد. شهر خلّاق، از مفاهیم جدید در عرصه مدیریت شهری میباشد که با مفاهیم کارآفرینی نیز قرابت معنائی دارد.
خلّاقیت در شهر باعث رهایی از بنبستهای مدیریتی و کالبدی و پیادهسازی دو اصل مشارکت و کارآیی که از شاخصهای اصلی در حوزه حکمروایی شهری میباشد، میگردد. همچنین، ایده شهر خلّاق برای مدیران، برنامهریزان و شهرسازان باعث گسترش افق دید و تحلیل راهکار در مواجهه با مسائل شهر میشود و به تنوع علایق و عقاید در پهنه شهر احترام میگذارد. در نهایت شهر خلّاق باعث ساری و جاری شدن تفکرات شهروندان برای بهتر شدن محیط زندگی و ارتقاء کیفیت زندگی آنان میگردد. برای شناخت شهر خلّاق ابتدا باید مفاهیم، شاخصها و رویکردهای آن مشخص گردد.
2-2- تعریف مفاهیم
2-2-1- خلّاقیت
خلّاقیت منبعی مهم برای تغییر، نوآوری، توسعه پایدار، پیشبینی و بازساخت موفّق است سرعت تغییرات شهری در حال افزایش است و رقابت شهری روزافزون نیاز به مدیران شهری و تصمیمسازانی دارد، که خلّاق و خلّاقتر باشند. این مفهوم پر کاربرد شامل آزمایش، ظرفیت بازنویسی قوانین، اندیشیدن از نو در مورد مسائل، تا به تصویر کشیدن سناریوهای آینده و راهحلهایی برای حل مسأله و نگاه کردن به مسائل با انعطافپذیری و آیندهنگری است( 23,1994 ,Bianchini and Landry).
انعطافپذیری، نوآوری، و رهبری را میتوان از اصول خلّاقیت برشمرد. انعطافپذیری بر توانایی دیدن چیزها به صورت متفاوت و عمل به شکلی مناسب دلالت دارد. نوآوری بر توانایی ارائه راهحلهای اساسی برای مسائل مزمن دلالت میکند خطرپذیری به معنای توانایی قبول نتایج شکست است و رهبری بر توانایی تعیین جهت تأکید میکند( 21,2006 ,Berridge). خلّاقیت میگوید که نقش فرهنگ خیلی گسترده است و وجود انسانی پتانسیل نامحدود دارد و این که کلید رشد اقتصادی این است که آن پتانسیل آزاد شود. چنین آزادسازی نیازمند فرهنگ بازی است، که تبعیض قائل نشود و