وبلاگ

توضیح وبلاگ من

رکن معنوی سرقت رایانه­ ای:پایان نامه سرقت در فضای سایبری

 
تاریخ: 03-08-98
نویسنده: مدیر سایت

 و سوء نیت خاص عبارت است از خواست مجرم به تحقق نتیجه مجرمانه یعنى بردن اطلاعات دیگرى. انگیزه نیز در تحقق این جرم نقشی ندارد و قادر نخواهد بود وصف مجرمانه را از آن بزداید، لیکن ممکن است حسب مورد در تخفیف یا تشدید مجازات موثر باشد.[1]

بنابراین، اگر شخصى اطلاعات دیگرى را غصب کرده باشد و شخص مذکور با ورود به رایانه شخص غاصب، بخواهد اطلاعات خود را تحصیل کند،  چنین شخصى را با توجه به فقدان سوء نیت نمى­توان مرتکب سرقت رایانه دانست. همچنین اگر کسى به قصد تفنن یا شوخى به رایانه دیگرى وارد شود تا اینکه اطلاعات او را بر دارد، با توجه به اینکه مرتکب هنگام ربودن سوء نیت نداشته، عملش منطبق با سرقت نیست. نیز اگر شخصى برنامه­اى را طراحى کند تا به وسیله آن اطلاعات دیگرى را در زمانى برباید و آن را در حافظه رایانه نگهدارى کند، ولى برنامه مذکور به طور اتوماتیک به رایانه دیگر نفوذ کند و اطلاعات را بردارد، عمل مرتکب را نمى­توان سرقت دانست، زیرا در زمان ربودن اطلاعات توسط برنامه، مرتکب قصد و سوء نیتى نداشته است. حال اگر قصد طراح این باشد که برنامه خود به خود و به طور خودکار براى بردن اطلاعات فعال شود، شکى در سارق دانستن چنین فردى وجود ندارد.

و سوء نیت خاص عبارت است از خواست مجرم به تحقق نتیجه مجرمانه یعنى بردن اطلاعات دیگرى. انگیزه نیز در تحقق این جرم نقشی ندارد و قادر نخواهد بود وصف مجرمانه را از آن بزداید، لیکن ممکن است حسب مورد در تخفیف یا تشدید مجازات موثر باشد.[1] بنابراین، اگر شخصى اطلاعات دیگرى را غصب کرده باشد و شخص مذکور با ورود به رایانه شخص غاصب، بخواهد اطلاعات خود را تحصیل کند، چنین شخصى را با توجه به فقدان سوء نیت نمى­توان مرتکب سرقت رایانه دانست. همچنین اگر کسى به قصد تفنن یا شوخى به رایانه دیگرى وارد شود تا اینکه اطلاعات او را بر دارد، با توجه به اینکه مرتکب هنگام ربودن سوء نیت نداشته، عملش منطبق با سرقت نیست. نیز اگر شخصى برنامه­اى را طراحى کند تا به وسیله آن اطلاعات دیگرى را در زمانى برباید و آن را در حافظه رایانه نگهدارى کند، ولى برنامه مذکور به طور اتوماتیک به رایانه دیگر نفوذ کند و اطلاعات را بردارد، عمل مرتکب را نمى­توان سرقت دانست، زیرا در زمان ربودن اطلاعات توسط برنامه، مرتکب قصد و سوء نیتى نداشته است. حال اگر قصد طراح این باشد که برنامه خود به خود و به طور خودکار براى بردن اطلاعات فعال شود، شکى در سارق دانستن چنین فردى وجود ندارد. 3-2-3-2- رکن معنوی سرقت سنتی جرم سرقت علاوه بر عنصر قانونی و مادی باید دارای عنصر روانی باشد، تا تحقق یابد زیرا تنها ارتکاب جرم موجب مسئولیت کیفری نخواهد بود بلکه ارتکاب جرم اولاً باید توأم با اراده و میل، رغبت فاعل باشد. ثانیاً فاعل جرم آن را با سوء نیت انجام داده باشد. پس مرتکب باید به جرم ربودن عمل خود واقف باشد و عالماً مرتکب آن شود و با خواست و اراده قلبی و سوء نیت اقدام به سرقت نماید تا جرم تحقق یابد و مسئولیت کیفری بر عمل فاعل بار شود. پس هر گاه فاعل به اشتباه و به گمان آنکه مال خود را بر می­دارد مال دیگری را تصاحب کند جرم سرقت تحقق نیافته چرا که سوء نیت و عنصر روانی در این مورد وجودنداشته است.[2] 3-3- مجازات سرقت رایانه­ای و سرقت سنتی واکنش رسمی (حقوقی) جامعه در مقابل پدیده مجرمانه در بیشتر موارد به صورت مجازات و در پاره‌ای از موارد به همراه اقدامات تأمینی و تربیتی تظاهر پیدا می­کند این واکنش در قالب «تعقیب جزایی» به اجرا در می‌آید. در مورد سرقت مجازاتها با توجه به نوع آن فرق می­کند، برخی مشمول تعزیر و برخی حد اعمال می­شود.

 

 3-2-3-2- رکن معنوی سرقت سنتی

جرم سرقت علاوه بر عنصر قانونی و مادی باید دارای عنصر روانی باشد، تا تحقق یابد زیرا تنها ارتکاب جرم موجب مسئولیت کیفری نخواهد بود بلکه ارتکاب جرم اولاً باید توأم با اراده و میل، رغبت فاعل باشد. ثانیاً فاعل جرم آن را با سوء نیت انجام داده باشد.

پس مرتکب باید به جرم ربودن عمل خود واقف باشد و عالماً مرتکب آن شود و با خواست و اراده قلبی و سوء نیت اقدام به سرقت نماید تا جرم تحقق یابد و مسئولیت کیفری بر عمل فاعل بار شود. پس هر گاه فاعل به اشتباه و به گمان آنکه مال خود را بر می­دارد مال دیگری را تصاحب کند جرم سرقت تحقق نیافته چرا که سوء نیت و عنصر روانی در این مورد وجودنداشته است.[2]

 

3-3- مجازات سرقت رایانه­ای و سرقت سنتی

 

واکنش رسمی (حقوقی) جامعه در مقابل پدیده مجرمانه در بیشتر موارد به صورت مجازات و در پاره‌ای از موارد به همراه اقدامات تأمینی و تربیتی تظاهر پیدا می­کند این واکنش در قالب «تعقیب جزایی» به اجرا در می‌آید. در مورد سرقت مجازاتها با توجه به نوع آن فرق می­کند، برخی مشمول تعزیر و برخی حد اعمال می­شود.

 

« پایان نامه ارشد: ارزیابی پتانسیل مارکرهای ISSR در پیش بینی کارایی هیبرید ها و بررسی نحوه کنترل ژنتیکی صفات و میزان هتروزیس با استفاده از تلاقی های دای آلل در لاین های گلرنگ (Carthamus tinctorius L .)پایان نامه کارشناسی ارشد مهندسی شیمی: بررسی پدیده های انتقال در شرایط خلاء »