مقدمه……………………………………………………………………………………………………………………… 4
بیان مسئله………………………………………………………………………………………………………………… 5
اهمیت و ضرورت پژوهش………………………………………………………………………………………….. 6
اهداف تحقیق……………………………………………………………………………………………………………. 7
فرضیه تحقیق ، تعاریف مفهومی، تعاریف عملیاتی…………………………………………………………. 8
فصل دوم: تعاریف و مفاهیم بنیادی……………………………………………………………………………….. 9
تعریف رضایتمندی ازدواج………………………………………………………………………………………… 10
رضایت زناشویی……………………………………………………………………………………………………… 11
عوامل موثر بر رضایتمندی زناشویی…………………………………………………………………………….. 13
ارتباط موثر در رضایت زناشویی…………………………………………………………………………………. 14
تعارض در رابطه زناشویی…………………………………………………………………………………………. 15
اختلاف و دلزدگی در رابطه زناشویی…………………………………………………………………………… 15
رضایت از رابطه جنسی…………………………………………………………………………………………….. 17
رضایت از زندگی و رابطه زناشویی…………………………………………………………………………….. 17
تمایلات جنسی انسان………………………………………………………………………………………………… 19
صمیمیت جنسی……………………………………………………………………………………………………….. 20
صمیمیت در ازدواج…………………………………………………………………………………………………. 21
صمیمیت واقعی……………………………………………………………………………………………………….. 22
عملکرد جنسی، خودافشاسازی……………………………………………………………………………………. 24
مشکلات صمیمیت در مردان………………………………………………………………………………………. 24
مشکلات صمیمیت در زنان………………………………………………………………………………………… 25
مشکلات جنسی……………………………………………………………………………………………………….. 26
عوامل موثر بر صمیمیت جنسی…………………………………………………………………………………… 27
سبک های دلبستگی…………………………………………………………………………………………………… 28
نظریه بالبی………………………………………………………………………………………………………………. 29
نظریه های دلبستگی………………………………………………………………………………………………….. 30
موضوع اصلی نظریه دلبستگی…………………………………………………………………………………….. 31
تعریف دلبستگی……………………………………………………………………………………………………….. 31
الگوهای دلبستگی اینثورث…………………………………………………………………………………………. 32
پیشینه پژوهش…………………………………………………………………………………………………………. 36
فصل سوم: روش پژوهش………………………………………………………………………………………….. 43
فصل چهارم: یافته های پژوهش…………………………………………………………………………………… 46
فصل پنجم :بحث و نتیجه گیری …………………………………………………………………………………. 70
منابع……………………………………………………………………………………………………………………… 76
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سبک های دلبستگی و صمیمیت جنسی با رضایت زناشویی طرح ریزی و در سال 1392 انجام گرفته. جامعه آماری پژوهش تمام زوج های جوان بین 30 تا40 سال شهر کرمانشاه بود که حداقل 2سال از ازدواج آنها گذشته است،نمونه مورد پژوهش 160نفر (80 زن و 80 مرد) بود که با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سبک دلبستگی سیمپسون، صمیمیت جنسی باگاروزی و رضایت زناشویی انریچ استفاده شد.روش پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی است. نتایج تجزیه وتحلیل داده های پژوهش نشان داد: بین سبک دلبستگی اضطرابی با رضایت زناشویی رابطه معنادار منفی(r=-0/347)وجود دارد، بین سبک دلبستگی اجتنابی با رضایت زناشویی رابطه معنادار منفی(r= -0/630)وجود دارد، بین صمیمیت جنسی با رضایت زناشویی رابطه معنادار (r=0/739)وجود دارد. همچنین یافته ها نشان داد سبک دلبستگی و صمیمیت جنسی پیش بینی کننده های مناسبی برای رضایت زناشویی هستند و می توانند روی هم 3/60 درصداز تغییرات رضایت زناشویی را پیش بینی کنند.
واژه های کلیدی: سبک دلبستگی، صمیمیت جنسی، رضایت زناشویی
مقدمه
مطالعه علمی رضایت زناشویی، از دهه 1990 تا کنون به شدت مورد توجه قرار گرفته است. رضایت زناشویی یکی از گسترده ترین مفاهیم برای تبیین و نشان دادن میزان شادی و پایداری روابط می باشد. رضایت زناشویی فرایندی است که در طول زندگی زوجین به وجود می آید.
زیرا لازمه آن انطباق سلیقه ها، شناخت ویژگی ها ی شخصیتی، ایجاد قواعد رفتاری و شکل گیری الگوهای مراوده ای است. زوجینی که از نوع و سطح رابطه شان راضی اند، توافق زیادی با یکدیگر دارند و زمان و مسائل مالی خودشان را به خوبی برنامه ریزی می کنند(گریف[1]، 2000، به نقل از آسفیچی و همکاران،1391). یکی از عوامل مهم که در سال های اخیر به آن توجه شده است و بر روی رضایت زناشویی تاثیر دارد تجارب اولیه فرد با والدین و یا نوع رابطه عاطفی فرد با والدین خود در دوران کودکی است. برخی از مطالعات تلاش کرده اند به این سوال پاسخ دهند که چگونه تجارب اولیه فرد با والدین خود در دوران کودکی می تواند وی را در بزرگسالی تحت تاثیر قرار دهد(سیمپسون و رولز[2] 1998). همچنین یکی دیگر از مهمترین عوامل خوشبختی در زندگی زناشویی، روابط لذت بخش جنسی است و رضایت بخش نبودن آن منجر به احساس محرومیت، ناکامی و عدم ایمنی در همسران می شود. این محرومیت جنسی در بسیاری از مواقع در نهایت منجر به طلاق و از هم گسستگی زندگی زناشویی می گردد. نارضایتمندی جنسی یکی از عوامل موثر در بسیاری از طلاق ها به شمار می آید(مک کارتی، 2002). از آنجا که نظریه دلبستگی رضایت و صمیمیت جنسی زوجین را افزایش می دهد وبا توجه به اینکه سبک های دلبستگی ناایمن می توانند بر رابطه زوجین و همچنین رابطه جنسی آنها تأثیر منفی بگذارند و با از هم پاشیدن روابط عاشقانه وازدواج رابطه دارد،این پژوهش بر آن است تا رابطه بین سبک های دلبستگی و صمیمیت جنسی را با رضایت زناشویی بررسی نماید.
بیان مسئله
در سال های اخیر كمك به زوج ها برای بهبود روابط زناشویی خود با استفاده از روش های مختلف درمان مورد توجه قرار گرفته است سوال اصلی این تحقیق این است كه آیا سبك های دلبستگی و صمیمیت جنسی با رضایت زناشویی رابطه معناداری دارد؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا به تشریح هر یك از مفاهیم سبك های دلبستگی ، صمیمیت جنسی و رضایت زناشویی می پردازیم:
داشتن رابطهی صمیمانه و دلبستگی عاطفی با افراد نزدیك زندگی چون والدین، همسر و فرزندان یكی از مهمترین نیازهای بشری است. تلاش در جهت جستجو و حفظ رابطه با افراد مهم زندگی یك اصل انگیزشی بوده و در تمام طول زندگی با فرد همراه است. دلبستگی و داشتن رابطه برای رشد روانی، تكوین شخصیت و سلامت هیجانی ضروری است و بر سلامت هیجانی، احساس امنیت و بهداشت روان انسان ها تاثیر می گذارد. بررسی های قبلی رضایتمندی زناشویی به طور کل نشان مید هند که وضعیت جنس افراد، پیش بینی کننده رضایتمندی نمی باشد ( اسمیت[3] ، 1985؛ به نقل از تابع بردبار، 1383). در پژوهش دیگری با عنوان رابطه بین دلبتسگی و روشهای حل تعارض و رضایت زناشویی (فینی[4]، 1999) ایمنی دلبستگی با رضایت زناشویی زوجین همبستگی مثبت داشت.
نظریه ی دلبستگی، انسان را به عنوان موجودی اجتماعی می نگرد كه ظرفیت برقراری ارتباط با سایر انسا ن ها را دارد. یك رابطه ی امن با فردی صورت می پذیرد كه نسبت به او احساس دلبستگی بشود. این ارتباط امن بیشتر با همسر شكل می گیرد و همسر شكل اولیهی دلبستگی و منبع عمدهی امنیت و احساس آرامش است. افرادی كه احساس ایمنی میكنند به همسر خود دلبستگی روشن تر، منسجم تر و پیوسته تری داشته و احساس مثبتی نسبت به خود دارند. زوجینی كه دلبستگی ایمن دارند نسبت به یكدیگر متعهدتر هستند. آن ها از رابطه ی بین فردی خود بیشتر احساس رضایت می كنند و این امر سبب تداوم رابطه بین آنها می گردد (بالبی[5] ، 1982).
دلبستگی فهم ما را وقایع ارتباطی روانه مثل رابطه ی جنسی، دلبستگی بین زوجین را نسبت به هم زیاد می کند.برای بسیاری از زوج ها ارتباط جنسی زمانی اتفاق می افتد که قادر باشند ارتباط